Dorna Mama.jpgDorna Mama, vagy ahogy többen becézik, Sűrű Anyó a fogadó állandó lakója, és az ivóhelyiség egyik félhomályos sarkának teljhatalmú birtokosa. Sok vizet nem zavar persze, amíg békékben hagyják pipázni. Jobbára egész álló nap csendesen ücsörög, egy akó langyos kecsketejen és vekni foszlós kalácson kívül mindössze társaságra vágyik.

Úgy mondják – kiváltképp ő maga –, hogy valaha gyönyörű, sugárzó szépségű leány volt, aki minden férfiembert könnyűszerrel elbolondított. A hajdani szépségből mára ugyan nem sok maradt, de tény, hogy szelleme ma is fürge, és kevesen értenek annyira a minőségi fegyverkovács munkákhoz, mint ő. Több mint ötven esztendőn át főzött hites urára, aki igazi mester hírében állt, és mitagadás, az emberöltőnyi idő alatt jócskán ragadt a szaktudásból a jó Dorna Mamára is.

Szeme sarkában száraz könnyekkel ugyan, de időnként hajlandó felidézni a régmúlt időket, mikor ura – inasa még nem lévén – őt parancsolta a fújtató kezelésére, és ezen felül a ráverő kalapáccsal is kénytelen volt megtanulni bánni. Azok a szerencsétlenek, akik felbőszítik az egyébként békés vénséget, megtapasztalhatják, mit tesz naphosszat állni az üllő mellett.

 

Ha a kiváló acél, a fegyverek vagy a hosszú élet titka érdekel, netán kíváncsi vagy egy-két csábítási fortélyra, és nem ijedsz meg a fogatlan bölcsességtől, telepedj meg bátran a kandalló oldalán, és válts szót Sűrű Anyóval. Persze, ha jót akarsz magadnak, a söröd és a kancsó kecsketej mellé csak bátran vigyél magaddal egy butykosnyi törkölyt is…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása