Darton kápolnái

2012.02.02. 14:32

A Dartonita Egyház minden nagyobb pyarronhű településen igyekszik templomot emelni a Halál Istenének tiszteletére. Ugyanakkor, Darton templomai hatalmas épületek, ezért a kisebb településeken vagy falvakban sosem találkozhatunk velük. Természetesen ezeken a településeken is szükség van valamilyen szent helyre, ami többnyire a helyi temetőhöz tartozó kápolnát jelent. 
A dartonita kápolna minden esetben kisebb méretű önálló épület, amely felszentelt oltárral rendelkezik, és ahol az egyházmegye vezetőjének engedélyével istentiszteleti szertartást is lehet tartani. A kápolnákhoz gyakran hozzátartozik a paplak is, ahol a kápolnát vezető egyházi személy lakik, de ez sosem lehet maga a szertartásokra szolgáló szent tér, mindig elkülönült épületrészt jelent. A csak kápolnával rendelkező kisebb városokban többnyire egyetlen pap felügyeletére van bízva Darton Háza, mindennemű hitéleti esemény lebonyolításáért ő a felelős, legyen szó temetésről, vagy istentiszteleti szertartásról.
Általánosan elterjedt jelenség, hogy sokkal több Dartonnak szentelt kápolna található a világban (lévén temetőkert még a legapróbb településekhez is tartozik), mint ahány képzett és felszentelt pappal bír az egyházszervezet, ezért nem ritka, hogy a falvakban nem pap, hanem diakón teljesít szolgálatot, aki a regula szerint nem jogosult istentiszteleti szertartás vezetésére. Ezt két módon kerüli meg a szokásos eljárásrend. Egyfelől, a legtöbb diakón valóban nem is celebrál istentiszteletet, másfelől, a papok személyi állományának közismert hiánya miatt a vezetők inkább rendre szemet hunynak a probléma felett, mintsem, hogy pásztor nélkül hagyják az egyszerű lelkeket.
A kápolnák mérete a vidék gazdagságának függvényében változik, az egészen kicsi (10 négyzetláb belterületű) épületektől, a nagyobb (akár 100 négyzetláb alapterületű) kápolnákig, amelyek általában több település részére meghirdetett istentiszteleti szertartások helyszínéül is szolgálnak. A kápolnák berendezése minden esetben kifejezetten puritán, szó sincs a dartonita templomok több szentélyből álló felépítéséről, a beltér mindig csupán egyetlen teremből áll. A hívek minden szertartás alatt állnak, az oszlopgyertyák és füstölőtartók léte a legtöbb kápolnában már fényűzésnek számít. A berendezés így többnyire kisebb mécsesekből, falikárpitokból és az oltárból áll, ez utóbbi - ugyan nagyon változatos méretben és formában - minden kápolnában megtalálható. A díszítőelemek Darton stilizált szimbólumaira, ritkább esetben a szentek ábrázolásaira szorítkoznak.
A legtöbb kápolnát az ortodox ág tartja fent, maremita kápolnáról csak olyan esetben beszélünk, ha a lovagrend helyi rendházához nem tartozik klasszikus templom. Ekkor vagy a rendház részeként, vagy amellett található elkülönült épület a kápolna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása