SELMOVITA (ORTODOX) IRÁNYZAT

MAREMITA IRÁNYZAT

Hittételek, világkép, túlvilágkép

A halál magas misztérium, akárki emberfia beavatás nélkül nem merülhet el rejtelmeibe, tanait meg nem ismerheti, a pallérozatlan elme nem képes a bonyolult összefüggések befogadására, ezért a köznép számára a kárpit túl feléről szóló tanítások tilalmas tanoknak számítanak.

A halál misztériuma a köznép fiai és lányai számára is megismerhető, tanai elsajátíthatóak és megérthetőek. A kárpit túl feléről szóló tanítások a megfelelő formába öntve átadhatóak, megérthetőek, és így segíthetik Darton tiszteletének terjedését.

Darton igazi arcát nem láthatják, csupán a beavatottak, a papi rend tagjai, Darton csak rajtuk keresztül szól híveihez. Az avatatlanok Darton hívását csak akkor hallhatják, mikor szívük legutolsót dobban.

Darton igazi arca bárki által megismerhető, tanait a papi és a lovagi rend tagjai tolmácsolják és tanítják, de ha az ember jól figyel, bármikor meghallhatja Darton szavát és intő tanácsait.

A halál bekövetkezte elkerülhetetlen, annak eljöveteléig legfőbb erény a türelem, fő feladat a várakozás.

A halál bekövetkezte elkerülhetetlen, és ennek ténye gyönyör, de annak eljöveteléig az élet szépségét tisztelni, felismerni és megélni kell, annak érdekében, hogy a Kárpiton túl ránk váró jutalmat a kontraszt fényében magasabbra értékelhessük.

Darton a Hallgatag Úr, a Lelkek Bírája, a Halottak Ura, az Örök Körforgás Őre.

Darton a Hallgatag Úr, a Lelkek Bírája, a Halottak Ura, az Örök Körforgás Őre és a Tréfák Atyja is.

A halál misztériumai tiszteletet követelnek, nem képezhetik tréfálkozás tárgyát, a test múlandóságára és az emberi gyarlóságra való figyelemfelhívás eszköze a prédikáció és a tanítás, semmi esetre sem a tréfa.

A cinizmus erős fegyverünk lehet önmagunk megismerésében, és a sötét tréfák segítenek megkönnyíteni a földi lét gyötrelmeit, amellett, hogy mind gyarlóságunkra, mind múlandóságunkra nagyszerűen rávilágítanak.

Egyház szerepe, felépítése, regulája

Darton Liturgikus szertartásait csupán felkent papi személyek vezethetik.

A Liturgia celebrálása a Dartonita Egyház lovagi személyei számára is lehetséges, akik ugyanúgy kiszolgáltathatják a szentségeket, akár a papok. Mindezt a beavatott paplovagok szakrális eredetű mágikus hatalma egyértelműen bizonyítja.

Az egyház szerepe elsősorban a temetkezéssel kapcsolatos szertartások celebrálása (halotti misék tartása, körmenetek vezetése, gyászénekek karvezetése), és az ehhez kapcsolódó ügyintézés lefolytatása, valamint lelki támasz nyújtása, az eltávozott szeretteinek.

Az egyház szerepe nem csupán a szertartások levezénylésében, de a hit terjesztésében is kiemelkedő, hiszen Darton misztériumai bárki által megismerhetőek. A lovagok a nyáj barátai, közöttük járnak, és tanáccsal szolgálnak a mindennapok kínjainak megkönnyítésre is.

A fő cél a halál fenségének tisztelete, annak biztosítása, hogy a hívek rettegve tiszteljék Dartont és a halált, életükben csendes belenyugvással várva az elkerülhetetlen beköszöntét.

A cél a halál fenségének megismerése mellett annak elfogadása, és hogy már az életben is fontos felkészülni, várni a véget, amely nem csendes belenyugvást követel, hanem reményteljes vágyódást a tökéletes kiteljesedésre Darton kebelén.

Darton papja lehet mind férfi, mind női személy.

Darton lovag-papja csak és kizárólag férfiember lehet.

Darton felkentjeinek jellemző személyes vonásai, attitűdje

A személyes becsület fontossága elhanyagolható, a sértések megtorlása felesleges, még Darton gyalázásáért sem kell elégtételt venni, hiszen legvégül minden halandót Darton Ölelése vár. Az eretnek tanokat prédikálókkal szembeni fegyveres fellépés felesleges, a becsteleneket a Szent Inkvizíció kötelezi számadásra.

A személyes becsület tisztasága lovagi erény, megsértése bűn Darton felkent lovagjával szemben, és megtorlásért kiált a Hallgatag Úr nevében. Aki a Halottak Urának nevét szájára hiába veszi, számítson a Sötét Tréfák Urának haragjára is, kinek élce könnyedén végzetes lehet. A lovagok szívesen tekintik magukat Darton Öklének, mely a tiszteletlenkedőkre éppoly erővel sújt le, akár az eretnekekre.

Az élet élvezetét, habzsolását elvetik, általában komor, csendes, keveset szólnak, de velőset; sosem szószátyárak, nem részegeskednek, kerülik az öncélú verekedéseket. Egyedül a túlvilági élet szépségeiben hisznek, de ez prédikációikban ritkán jut főszerephez.

Az élet élvezetét hirdetik, hangsúlyozva, hogy a rosszat és a jót is csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha már földi létünkben alaposan megtapasztaltuk mindkettőt. Mind a földi, mint a túlvilági élet szépségében hisznek, és ezt fennen hirdetik is.

Töretlen hűséggel szolgálják Pyarront és a pyarronhű államokat, az Északi szövetséget.

Hűségük elsősorban istenükhöz és rendjükhöz köti őket, Pyarront és szövetségeseit szolgálják és tisztelik is ugyan, ám az ortodox ág képviselőit megvetik, elmaradottságukat lenézik. 

Ragaszkodnak a sok ezer éves pyarroni tradíciókhoz és dogmákhoz, gondolkodásukban rugalmatlanok, a pyarroni erkölcsi rend elkötelezett hívei.

Nem ragaszkodnak a merev szabályokhoz sem erkölcsi, sem vallási kérdésekben, rendszeresen gúnyt űznek a pyarroni hagyománytiszteletből, vaskalaposságból.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juliacska.kulka1988 · http://skypesuli.hu 2011.02.08. 17:34:08

maremiták? Nem is hallottam még rólatok . Kik vagytok ti?

Airas Thanator 2011.02.08. 18:05:46

A Maremiták Darton Egyházának szakadár ágát jelentik, akik Airul al Marem próféta tanításait követik.
[Mindez Yneven létezik, a magus szerepjáték világán.]
süti beállítások módosítása