Darton hitét vallom

2012.05.07. 09:44

Darton csendben jön, észrevétlenül. Nem követi fényes kíséret, nem harsognak fanfárok az érkezésekor. Őt magát sem látod különösnek vagy figyelemre méltónak, és csak a legbölcsebbek ismerik fel őt. A végső próbatétel mégiscsak ez. Az arca fáradt, hideg és nyugodt, mint a szárazföldet évtizede nem látott hajósoké, de a keze kérges, csontos, meleg és száraz. Nem visel rangjelzést, csak az utazók hosszú, kopottas kabátját. Darton minden teremtménnyel kedves, majdnemhogy előzékeny és halk szavú, kedveli a gonoszokat és a jókat egyaránt, de valójában mélységesen közönyös, szeszélyes és kiismerhetetlen. Nem védelmez, nem ad útmutatást, nem vitatkozik és nem mond ellent, felesleges, hiszen vele szemben úgysem lehet igazad. Nem hozzád szól, csak szól; hogy meghallod-e, számára közömbös. Nem szolgái és követői vannak, hanem társai. A Birodalom az övé, mint a test, mint a lélegzet, mint az élő lélek. Az őrszemek, akik a Birodalom határvidékét járják, nem alattvalói, hanem testvérei; a szürke ebek, amik a nyomában járnak, saját húsa és vére.

Egy napon – nem valamiféle jelentőségteljes és nevezetes napon, hanem egyikén a legszürkébb és legjellegtelenebb hétköznapoknak, és nem az éjszaka titkokat feltáró óráiban, hanem amikor még magasan áll a nap, és a percek múlása munkás, fáradságos és fullasztóan poros – Darton meglátogat. Nem kopogtat, nem lép be, nem érkezik meg, csak ott van. Kinyitsz egy jól ismert ajtót, és ő néz veled szembe, fáradt, szomorkás mosollyal, és azt kérdi: „miért űzted el azokat, akiket küldtem hozzád?” Nem törődik vele, felismerted-e vagy sem. Számára ez teljesen érdektelen, hiszen pontosan tudja, hogy nincs semmi mondanivalód. Mindent elmondtál már az évek során, szavak nélkül. Az arcodba néz, és halkan, szelíden azt mondja: „Sötétben tévelygő, szánalmas árnyék, ki vakon és ostobán elárultad az enyéimet, és láncot kovácsoltál önnön félelmedből... kíváncsi vagy, milyen a halál?”

Forrás: köszönet a Lovag vagyok című cikk kommentjeként keletkezett írás szerzőjének, Morgan Rinzlernek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcor Gorm 2012.05.07. 17:36:16

Tetszetős írás. Ha az e világi (földi) muzsikák közül kellene választanotok valamit Darton hangulata mellé, mi volna az? (Előadó, dalcím, videó, ha van.) Szívesen folytatnék erről itt eszmecserét.

Mortimer 2012.05.07. 18:07:15

Az írás remek. A zenéről pedig, szerintem ez elég érdekes: Jen titus O Death

Airas Thanator 2012.05.08. 09:30:39

Az írás szerintem is remek, ezért lett belőle önálló poszt.

Zenében egyelőre nagyon nincs ötletem, pedig sokat filózunk rajta, milyen az egyházi dartonita zene. Vagy milyen a hadbavonulós. Lévén, hogy dartonita zene és dal mindenképp létezik (gyászénekek, búcsúztatók, siratóénekek, himnuszok, kardalok, harci indulók). Persze könnyen lehetne találni "olyasmit", amire rá lehetne fogni, hogy na, ez dartonita, csak attól az még nem lenne végiggondolt, megalapozott. Inkább az a kérdés, hogy a dartonita liturgia alatt milyen dallamok szólnak, milyen hangszerkísérettel, feltéve, hogy egyáltalán van ilyen.

Egyszer régen a Megadeth - Blood of heroes-t gondoltam amolyan dartonita himnusznak, de ez régen volt... ma már jobban meggondolnám.

Airas Thanator 2012.05.08. 09:34:24

@Mortimer: Az Oh death elég kellemes, kár, hogy nő énekli. Bár van hangulata, és el lehet képzelni, ahogy a papokból álló kar zsolozsmázza a hátteret, míg egy ortodox dartonita papnő énekel...

Marcor Gorm 2012.05.08. 20:13:57

Nem csak olyanra gondoltam, amit egy az egyben át lehetne vinni abba a világba. Bármi jöhet, ami hangulatában hasonlít a dartonita szemlélethez (pl. az említett Megadeth-dal).

Morgan Rinzler 2012.05.09. 15:45:07

Nekem elsőre ez a zene ugrik be: www.youtube.com/watch?v=qgOIhVgOp88
De szigorúan csak az a capella változat, kíséret és mindenféle elektronikus aláfestés nélkül. (A címe amúgy becsapós, valójában egy fegyverről szól a szöveg.) Ezt el tudnám képzelni csata előtti imának vagy akár valami szertartás alatt.
Esetleg valami tradícionális cucc, bizánci vagy arab egyházi zene, azok között van pár érdekes darab. A popzene túl felületes ehhez. De mindenképp inkább valami filozofikus és szomorú, mintsem az agresszív cséplés. Darton nem siet sehova...

Mortimer 2012.05.23. 19:34:53

Egy kérdésem lenne, amit mivel más aktív magus honlapot nem ismervén itt kel, hogy feltegyek.

Nem tudja valaki annak a művésznek a nevét aki az eredeti m.a.g.u.s könyvnek az illusztrációját csinálta csakis fekete fehérben és az árnyékokkkal játszva ért el fantasztikus hatásokat, nagyon jellegzetes a stílusa, aki a kasztokat illusztrálta, meg (szerintem) a fegyvereket is.

Airas Thanator 2012.05.23. 20:00:07

@Mortimer: Az Max volt, polgári nevén Zsilvölgyi Csaba. Sajnálatos módon, azt hiszem, lassan két éve már, Darton magához szólította. Nyugodjék békében.

Mortimer 2012.05.24. 10:47:46

Egyszerűen szóhoz sem jutok, hogy egy ekkora művész nincs többé. Darton vigyázzon rá.

Mortimer 2012.06.03. 20:05:12

Erről a zenéről nekem halál átitatott kalandozások és sötét, hideg templomi falak egyaránt jutnak eszembe.

www.youtube.com/watch?v=4QLlRhs_w18&feature=my_liked_videos&list=LLpu19ywnoXsAbY3CRMGr8XA

Airas Thanator 2012.06.05. 10:55:58

Üdv Testvéreim Dartonban!

Darton látja lelkem, lassan végéhez ér egy újabb köteles zarándoklatom, így a következő hét elejétől folytatom Darton tanainak és krónikáinak ismertetését!

Addig legyetek türelemmel, a halál mindenkiért eljön!

Morgan Rinzler 2012.06.07. 21:31:27

Ha már ennyire benne vagytok a "Darton kultuszban", van nálatok ennek valami valós háttere? Láttatok már egyáltalán halált "élesben", vannak ezzel kapcsolatos tapasztalataitok? Vagy a dartonita lovagrend csupán egy fantasy játék része és semmi több? (Csak kíváncsi vagyok, ennyi.)

Airas Thanator 2012.06.08. 10:22:07

@Morgan Rinzler: A dartonita lovagrend NEM "csupán" egy fantasy játék része, csupán egy fatasy játék része számunkra.

Morgan Rinzler 2012.06.08. 22:36:38

Nekem is úgy jött le, hogy számotokra ez inkább afféle életfilozófia, ezért is fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy mennyi primer tapasztalat van a hátterében.

Airas Thanator 2012.06.12. 11:20:03

@Morgan Rinzler: Alapvetően a játék és a világ az, ami bennünket érdekel, így (talán szerencsére) nincs primer tapasztalat a háttérben. Amit fontosnak tartok, hogy nem is gondolom, hogy lennie kellene. Akkor nem RPG-világ blog lennénk, hanem valami nagyon vad dolog.

Úgy is mondhatnám, hogy nem szeretnék találkozni azzal a szerepjátékossal, aki egy dartonita karaktert számos primer tapasztalatára, és IRL élményére kívánja felépíteni, és eszerint játszani.

Nem akartam amolyan impresszumot írni, részletezni, mi az alapvető hozzáállásunk, de ha már így rákérdeztél, akkor megpróbálom megfogalmazni.

Kifejezetten kedveljük ezt a világot, különösen Darton tanait, szemléletét. De csak a játékban, a játékért. Ugyanakkor, elég régen foglalkozunk szerepjátékkal ahhoz, hogy a Dartont színesítő anyagok írása, szerkesztése már többet jelent, mint "csak" egy fantasy játék részét.

Nem tudom, ez mennyire lett érthető...

Morgan Rinzler 2012.06.12. 17:59:27

Nyilván nem is arra gondoltam, hogy a primer tapasztalat kedvéért legyilkolnátok pár járókelőt, csak megfordult a fejemben, hogy esetleg dolgoztatok olyan helyen vagy munkakörben, ahol a halál elég mindennapos (mondjuk rendőrként, mentősként stb), és esetleg a szerepjáték ilyesmi tapasztalatok feldolgozására, levezetésére (is) szolgál. A mi kultúránk elég fura módon viszonyul a halálhoz, teljesen kizárja, elhallgatja, a természetellenes dolgok közé száműzi, szerintem helytelenül, egy szerepjáték viszont jó kiegyensúlyozó lehet hasonló helyzetben.

De persze félreértés ne essék, nem kívánom nektek a Dartonnal való gyakori találkozást.

Lothryen Meneldur 2012.07.04. 15:13:35

Sziasztok.
Új vagyok itt, de ez nekem is nagyon tetszett. Főleg most, hogy épp egy Darton vallású orkkal vagyok...akihez lezuhant Darton eggyik angyala. :)

Airas Thanator 2012.07.12. 08:50:15

@Lothryen Meneldur: Üdvözlet a blogon! Elnézést a válasz elmaradásáért, elfeledkeztem róla!
Remélem, olyan anyagot is találsz majd a blogon, ami szintén tetszik, és rendszeres olvasónk leszel!

Darton mindenkit megvár.

Lothryen Meneldur 2012.07.12. 12:10:46

Igen mostantól sűrűn fogom olvasni. Nagyon tetszik! :))

Cyrgaan.hun 2012.08.22. 10:05:52

@Morgan Rinzler: Airassal ellentétben számomra a Hallgatag Úr hite életfilozófia is.
Persze, sokan talán nevetnek azon, hogy hisz ez az egész csupán a fantázia szüleménye. Az ilyenek jobban teszik, ha átgondolják kissé a dolgot. A Bibliában sincs több igazság. Sőt!
Ha belegondolunk, csupán ködös történetekkel lát el minket egy letűnt korból, ezerszer átírt, ferdített módon, amikbe tulajdonképpen mindent bele lehet magyarázni. Próbálják igazságként beadni, hogy ezzel önigazolást keressenek ... sikertelenül.
Ezzel szemben itt a történet tisztán a fantázia szüleménye, mese, a filozófiai tartalma azonban adott. Szórakoztató céllal készült, nem akar téríteni és senki nem próbál belemagyarázni semmit.

Neil Gaiman mondta, hogy a meséknek ereje van. Mi sem példázza ezt jobban, minthogy az ő általa kitalált Sandman "képregény" (rajzolt regény ... nem egy kategória az általában vett képregényekkel, csak a megvalósítás hasonló) rengeteg olvasójának segített megérteni, elfogadni és feldolgozni szeretteik elvesztését, vagy sok esetben saját, közelgő halálukat.

Morgan Rinzler 2012.08.22. 12:41:17

@Cyrgaan.hun: Mindenkinek az ad hitet és erőt, amivel kapcsolatban úgy érzi, hogy megszólítja, legyen az a Biblia, a Korán, Buddha tanításai, a Harry Potter, a Star Trek vagy bármi más. Azt nem állítom, hogy ezek közé egyenlőségjelet lehet tenni (már csak a hagyományos vallások köré épülő szociális szabályrendszer és igen bőséges magyarázó irodalom miatt sem), a dolog működési mechanizmusa viszont majdnem ugyanaz, és ez szerintem teljesen normális. Isten szava attól válik Isten szavává, hogy elfogadod annak; onnantól kezdve számodra igaz és valóságos. Mondhatjuk, hogy a hitkeresés korszakát éljük, a történelmi vallások egyre kevesebb ember számára vonzóbbak (legalábbis Európában), és nagyon sokan találnak vezérlő elvet vagy támaszt olyasmiben, ami a hagyományos tanításoktól igen távol áll (és nagyrészt nem is ilyen céllal született), de bizonyos szempontból akár helyettesítheti is azokat. Éppen azért kérdeztem, hogy ez számotokra életfilozófia-e, illetve van-e saját élmény háttere, mert az volt az érzésem, hogy az egésznek éppen az a célja, hogy a halál kérdéskörét feldolgozhatóvá, megélhetővé, elfogadhatóvá tegye, és ezáltal egyfajta "hitbéli" támaszt nyújtson. Nyilván nem véletlen, hogy a szerepjátéknak éppen ez a része ragadott meg titeket.

Eram Di Ortis 2012.09.27. 19:32:53

@Airas: Naná! Szerinted?! Az Úr mindíg is szerette a fény és az árnyék játékát egymással! Fogadjunk egyre több a Csarnokokban a Max névvel fémjelzett alkotás! Mire odajutunk, szerintem tele lesz az összes! :D

Eram Di Ortis 2012.09.27. 19:34:21

@Airas: Érthető lett... A sok-sok reanimáció csak szekunder tapinak számít ugye?! :D
süti beállítások módosítása