A maremita szárny által használt kifejezések között akad néhány, ami további magyarázatra szorul.

Az egyik ilyen, gyakran félreértett, vagy nem pontosan értelmezett kifejezés a selmovita. Alapértelmezésben ugyanis a pyarroni vallás azon ágát értjük alatta, amelynek tagjai, noha az istencsalád többi tagját is tisztelik, teljes lelkükkel csupán egyetlen istenség mellett kötelezték el magukat. A szakadár dartoniták szóhasználatában azonban gyakran nem ezt jelenti, lévén a maremita ág is selmovita, ebben az értelemben. Airun híveinek szájából a kifejezés Selmo tanainak követőit jelenti, tehát alapvetően az ortodox Darton-hit követőit, illetve bármely más pyarroni isten hitének követőjét, aki annak főségét kizárólagosan vallja. 

A másik több változatban értelmezett kifejezés a pyarronita. Az egyik változat szerint ők azok, akik egyszerre vallják magukat az összes pyarroni isten papjának, és egyiket sem helyezik a másik elé. Más értelmezésben viszont minden hívő pyarronita, aki a Pyarroni Pantheon valamely vagy összes istenének hódol, legyen szó akár ortodox, akár valamely egyház szakadár irányzatának hívéről.  

 

Az alábbiakban a Dartonita szószedet-ből adunk közre néhány kevésbé ismert kifejezést.
 

Assente (pya)
A gyalogos egységek elnevezése az Ariun al Marem féle dartonita paplovagrendben. Legtöbbször fehérorkokból szervezik.

Celeritor (pya)
A Darton egyház paplovagjainak vallási megnevezése.

Desparazo (pya)
Darton pyarroni főrendházának neve.

Koncílium (pya)
A Dartonita egyház vezetőinek, az apátoknak évenkénti tanácsa. Darton második havában tartják, az aktuális ügyek megtárgyalása mellett itt választják meg a tanácsnokokat, akik a főapátot segítik.

Rah’manu (ork)
A Hallgatagok törzsének fehérorkjai által használt kifejezés, Darton paplovagjait értik alatta. Az egyetlen szőrtelen fajzatok, akiktől utasításokat is elfogadnak. Megszólításként is használatos, ekkor azonban bárkinek kijár, akit tisztelet illet, nem csak Darton-lovagoknak. Női megfelelője rah’mana.

Varjúlovagok (pya)
Az Airun al Marem vezette szakadár Dartonita paplovagok közkeletű elnevezése.

 

Forrás: a Dartonita szószedet Magyar Gergely alapos gyűjtőmunkájának eredménye, köszönet az összeállításáért! 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása